MANİSA DEMİRCİ İLÇE MİLLÎ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

"DÜNYA SU GÜNÜ" YARIŞMASINDA ÜÇÜNCÜLÜK FATİH ORTAOKULUNUN

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen "Suyun Değeri" konulu kompozisyon yarışmasında Fatih Ortaokulu 7/B Sınıfı öğrencilerinden Rana Kavçakar "Hediyeleriyle Gelen Misafir" yazısıyla İzmir, Manisa ve Uşak illerini kapsayan DSİ İkinci Bölgede kompozisyon dalında 3. Oldu.


 

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 22 Mart Dünya Su Günü nedeniyle düzenlenen "Suyun Değeri" konulu kompozisyon yarışmasında Fatih Ortaokulu 7/B Sınıfı öğrencilerinden Rana Kavçakar "Hediyeleriyle Gelen Misafir" yazısıyla İzmir, Manisa ve Uşak illerini kapsayan DSİ İkinci Bölgede kompozisyon dalında 3. Oldu.

Ortaokul Türkçe dersi kapsamında yazma kazanımlarını okul dışındaki yarışmalara katılarak pekiştirmeyi amaçlayan Fatih Ortaokuluna bir başarı haberi daha geldi. Öğrencilerini, yazma becerilerini göstermelerine olanak sağlayan yarışmalara dâhil eden öğretmenlerimizin yönlendirmesiyle DSİ'nin düzenlediği Dünya Su Günü  yarışmasına katıldık.

Okul Müdürümüz Öznur Armutçu şu açıklamalarda bulundu: Fatihte başarı asla tesadüf değildir. Önceki yıllarda bu yarışmada Rüya Kayacan'la ödül almıştık bu sene ise Rana bizi sevindirdi. Okumak ve yazmak birbirinin yol arkadaşıdır. Düzenli okuyarak birikimini kâğıda dökme becerisi kazanılır. Öğrencimizi gönülden kutluyor, başarılarının devamı diliyoruz.

Demirci İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü olarak öğrencimiz Rana Kavçakar'ı tebrik eder başarılarının devamını sunarız.

 

Öğrencimiz Rana Kavçakar'nın "HEDİYELERİYLE GELEN MİSAFİR" Konulu Kompozisyonu:

HEDİYELERİYLE GELEN MİSAFİR

Su insanın damarında kandır, bir çiçek için yaşama azmidir su. Halden düşen bedenlere güçtür, bir denizci için hayatın ta kendisidir su. Eli açık ve ikram etmeyi seven bir ev sahibidir, eli boş gelmeyen ve gittiği haneye nasibiyle giden bir misafirdir. Ceplerinde hediyeler getirir çocuklara, çiçeklere, kuzulara... Öyle bir misafir ki herkes benim haneme gelsin, benim evimi bereketlendirsin diye yanıp tutuşur. Dünya bedense su candır, ruhtur. Ruhu gitmiş bir bedeni kim neylesin? Kime faydası var ruhsuz bir dünyanın, hangi derde derman susuzluktan kuruyan beden?

Su canlıların var olabilmesi için en başta gelen temel gereksinimlerden biridir. İnsan vücudunun %60'ı sudan oluşur. Canlılar için susuz yaşamak mümkün değildir. Bir insan hiç yemek yemeden günlerce yaşayabilir ama susuz yaşayabileceği süre oldukça kısıtlıdır. Dünya dışında yaşam araştıran bilim insanlarına dikkat edin hele. Su var mı diye bakarlar ilk önce. Bunu bilip de saygı gösterilmez mi bu değerli ev sahibine ve kutlu misafire?

Su bir ağaçtır bende. Nasıl bir ağacı dalsız ve yapraksız düşünemiyorsak canlıları da susuz düşünmek imkânsızdır. Su olmazsa bu dünya da olmaz. Yok oluruz ama toplum olarak bunun ne kadar bilincindeyiz? Mutlu olmak ve gelecek nesilleri mutlu etmek istiyorsak su kaynaklarımıza sahip çıkmalıyız. Eğer şimdi sularımızı dikkatli kullanmazsak bu kutlu misafire hürmet etmezsek kapımızı çalmadığı zaman ne diyeceğiz çocuklara, çiçeklere ve kuzulara? Her kişiye yılda 800 M3 kadar su düşüyor fakat biz bu suyun neredeyse iki katını harcıyoruz. Dünyanın yaklaşık %20'si susuzlukla mücadele ediyor %30'u ise kirli suları içmek zorunda kalıyor. Örneğin Afrika'daki insanlar su bulabilmek için kilometrelerce yürüyorlar ama bulabildikleri içinde milyonlarca mikrop barındıran kirli sudan ibaret. Ya bizler? Sırf kendi çıkarlarımız için bırakın ağaç dikmeyi var olan ağaçları bile katlediyoruz. Kesilen her ağaçta farkında olmadan temiz su kaynaklarımızın bir parçasını daha yok ediyoruz. Sondajlıyoruz ruhumuzu bedenimizden.

Bol bol ağaç dikerek ve küresel ısınmayı arttıran ürünleri kullanmaktan vazgeçerek başlayabiliriz, çözüm olmaya. Öyle bir ev sahibi ki misafirinin ruhu... Kuruyan göl ve barajlarda susuzluktan ölen balıklar bunun en can yakıcı örneği. Bu değerli hazineyi sevmeden korumak mümkün değil. Sevmenin yolu ise eğitimden geçiyor. Gelin hep beraber araştıralım ve öğrenelim suyun değerini. Emin olun seveceğiz tanıyınca canı, bedene can olanı. Bir nehrin kenarında abdest alırken bile suyu israf etmeyiniz, şeklindeki bakış açısından milyarlarca ton suyun zehirlendiği hunharca kirletildiği ve arıtmanın akla bile gelmediği bir yer haline geldi bu dünya.  

Haydi, durma sen de koy elini kalbine ve anlat çevrendekilere! Atalım kendimizi eşsiz maviliklere özgürce. Dünyamızı temizlediği gibi bırakın bizi de temizlesin. Maviliklerde buluşmak ümidiyle...

Rana KAVÇAKAR

Fatih Ortaokulu (Demirci/MANİSA) 7/B Sınıfı


16-03-202116-03-2021

Secaattin Mahallesi Üniversite Caddesi Hükümet Konağı No35 Kat2 Demirci/MANİSA - 0 236 462 13 10

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.