HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE HANGİ TÜR KURSLAR AÇILIR
128028
15:11
13.08.2021

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ HAKKINDA KISACA BİLGİ VERİR MİSİNİZ?

Her Halk Eğitimi Merkezi, bulunduğu bölgenin eğitim, öğretim, üretim, rehberlik, danışma, kültür ve sanat merkezidir. 1920'li yıllarda Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasıyla ülkede başlatılan okuma yazma sorununu çözümleme, ulusal kültürü yaygınlaştırma, Cumhuriyet ülküsünü, Atatürk ilke ve inkılaplarını benimsetme çalışmalarına destek niteliğinde halk boşluğunu doldurmak üzere 1956 yılından itibaren,ülke çapında Halk Eğitimi Merkezleri kurulmaya başlandı. Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü'ne bağlı taşra birimi olan Halk Eğitimi Merkezleri, halka mesleki ve sosyal-kültürel amaçlı bilgi,beceri kazandıran,kişilerin boş zamanlarını olumlu faaliyetlerle değerlendirmelerini, gelirlerini artırmayı sağlayan birer yaygın eğitim kurumudur. Etkinliklerini il ve ilçelerde sürdürürler. Sayıları 900'ü aşan Halk Eğitimi Merkezlerinde önceleri"halk eğitimi" adı altında düzenlenen etkinlikler, zamanla "yaygın eğitim" olarak şekillendi.

 

HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNDE HANGİ TÜR KURSLAR AÇILIR?

Halk eğitimi merkezlerinde

·         Okuma-yazma kursları

·         Mesleki-teknik kurslar

·         Sosyal-kültürel kurslar

olmak üzere 3 farklı alanda kurslar açılmaktadır.  İhtiyaç duyulan her alanda kurslar düzenlenir. 

·         Okuma-Yazma Kursları:Kişilere okuma-yazmayı öğretmek,hem de bu beceriyi günlük yaşamda kullanabilmelerini sağlamak için birinci ve ikinci kademe okuma-yazma kursları,Halk Eğitimi Merkezlerince açılmaktadır.

·         Mesleki Teknik Kurslar:Beceri Geliştirme ve Meslek Kazandırma olmak üzere iki şekilde gerçekleşir.

·          Beceri Geliştirme ? Mesleki ve teknik eğitim görme olanağı bulamamış ya da eksik eğitim almış kişileri mesleğe hazırlamak,iş alışkanlıkları kazandırmak,onları pasif tüketicilikten aktif üretici konumuna getirmek,bir iş yerinde çalışabilmek,kendi işini kurabilecek bilgi ve beceriye kavuşturmak amacıyla düzenlenir.

·         Meslek Kazandırma ? Bir meslek dalında çalışanları ya da meslek edinmek isteyenleri geliştirmek,yeniliklere hazırlamak,işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu eleman olarak yetiştirme amacıyla düzenlenir.

·         Sosyal ve Kültürel Kurslar:Toplumun kültür düzeyini yükseltmek,kişilerin sosyal ve kültürel gelişimini desteklemek; bilgi, beceri kazandırmak;okuma-yazma bilmeyenlere okuma-yazma öğretmek;eksik kalan genel eğitimlerini tamamlamak;bir üst öğrenim sınavlarına hazırlamak;kültürel değerlerimizi korumak; yaşatmak,yaygınlaştırmak amacıyla düzenlenir. Bu kurslar, gerektiğinde okul öncesi eğitim çağındaki çocukları da kapsayacak şekilde düzenlenebilir.

Merkezimizde açılan kursların listesi için kurslarımız sayfasını ziyaret ediniz.

KURSLAR NASIL AÇILIR?    

Kurslar ın açılabilmesi için en az 12 kişilik katılımın tamamlanması gerekmektedir. Bazı özel kurslarda bu sayı azalabilir yada artabilir. Örneğin Okuma Yazma, Özel (Engelli) Bireylere yönelik kurslar 1 kişiye dahi açılabilmekteyken Bilgisayar Kullanımı kursu için 12 kişi şartı aranmaktadır. Kurs katılımı için yeterli kursiyer sayısı tamamlandığında, kurs öğretmenininde uygun (başka kursta görevli olmaması ) olmasıyla kurslarımız açılır. Kurs açılacağı zaman kayıtları alınan kursiyerlere telefon yoluyla bilgi verilir.

KURSLAR VE DİĞER ETKİNLİKLER NERELERDE DÜZENLENİR ?

·         Halk Eğitimi Merkezlerinin kendi bina ve tesislerinde

·         Mahalle ve köylerde sağlanan kurs yerlerinde

·         Eğitim Odalarında

·         Cezaevlerinde

·         Rehabilitasyon gerektiren hastanelerde

·         Kamu ve özel kuruluşlara ait binalarda

·         Örgün eğitim kurumlarına ait binalarda

·         Gönüllü kuruluşlarca sağlanan yerlerde

İhtiyaç duyulan uygun yerlerde  ÖĞRETMEN ve KURUMUN uygunluğuna göre düzenlenir.

 

HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİ' NDEKİ KURSLARA KİMLER KATILABİLİR ?

Her yaş, eğitim, sosyal statü ve kültür düzeyindeki herkes katılabilir. 18 yaşından küçükler, velilerin izniyle katılabilir. İlköğretim çağındakiler, devam ettikleri okul saatleri dışındaki serbest zamanlarda, istedikleri kursa devam edebilir. Yabancı uyruklular, valiliğin izni ile etkinliklere katılabilir. Gerektiğinde, belirli yaş ve eğitim seviyesi, uygulanacak programın özelliğine göre aranır. Bu durum Halk Eğitimi Merkezlerince duyurularla belirtilir.

 

KURS VE ETKİNLİKLERE NASIL KAYIT OLUNUR ?

Kayıt için başvuru,

Halk Eğitimi Merkezlerine şahsen başvurarak, başvuru için Nüfus cüzdanı yeterlidir. 

E-Devlet uygulaması yoluyla (Geleceğe yönelik başvuru yapamazsınız.)

E-Yaygın sistemi üzerinden  (Geleceğe yönelik başvuru yapamazsınız.) yada 

http://demircihem.meb.k12.tr/   sistemi üzerinden online başvuru yapabilirsiniz. (Gelecekte açılması planlanan Kurslara yönelik başvuru yapabilirsiniz) 

 

KURS VE ETKİNLİKLERE NE ZAMAN KAYIT YAPILIR ? 

Yılın on iki ayında Halk Eğitimi Merkezleri'ne kayıt için başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı, bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt olanağı sağlanabilir. Bu durum, Merkez yönetimince iletişim araçları aracılığıyla duyurulur. Kurs ve etkinlikler için gerekli aday sayısı tamamlandıktan sonra, Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğünce kursiyerlere bilgi verilir.

 

KURS VE ETKİNLİKLERE DEVAM ZORUNLU MUDUR ?       

Kurslara kabul edilenler için devam zorunluluğu vardır. Kurs süresinin 1/5'i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında, devamsızlık işlemi yapılır.

 

KURS VE ETKİNLİKLER, GÜNÜN HANGİ SAATLERİNDE GERÇEKLEŞTİRİLİR ?       

Tüm etkinlikler,programların süresi ve katılımcıların devam durumuna göre ayarlanır.Hafta sonları da dahil olmak üzere sabah 7.00 ile 22.00 arasındaki uygun saatler seçilir. Yıllık çalışma süresi Halk Eğitimi Merkezleri, yılın on iki ayında hizmet verir. Öğretmenler, usta öğreticiler ve kursiyerlerin ortak kararları ile, tatillerde de eğitime devam edilebilir.

 

ETKİNLİKLERE KATILANLARA BAŞARI DEĞERLENDİRMESİ YAPILIYOR MU? 

Kurslarda başarı değerlendirmesi zorunludur. Bu değerlendirme; yapılacak uygulama, deney, yazılı ve sözlü sınavlar, ev ödevleri ile öğretim süresi sonundaki sınav sonuçlarına göre yapılır. Başarılı olanlara kurs bitirme belgesi verilir. Diğer etkinliklerde başarı değerlendirmesi yapılmaz.

 

ENGELLİ KİŞİLER İÇİN DE KURSLAR DÜZENLENİYOR MU?

Halk Eğitimi Merkezleri, özel öğretim gerektiren kişilere duygusal değil, gerçekçi bir yaklaşımla kurslar düzenler. Bu kurslarla; onları üretici kılmayı, topluma kazandırmayı, onların bir işte çalışmalarını kolaylaştıracak bilgi ve beceriler edinmelerini, sosyal aktivitelere katılmalarını amaçlar. Bağımsız kurs ya da kaynaştırma şeklinde düzenlenen kurslarda,kişilerin engel durumları dikkate alınır.

Kursların açılmasında dikkate alınan engellilik durumları:

·          İşitme engelliler

·         Konuşma engelliler

·         Zihinsel engelliler

·         Hastanede yatan çocuklar

·         Görme engelliler

·         Bedensel engelliler için planlanıp,uygulanır.

 

ÜRETİME YÖNELİK KURSLAR AÇILIYOR MU ?

Katılımcıların boş zamanlarını değerlendirmesi ve aile ekonomisine katkıda bulunması için,beceri geliştirmeye yönelik kurslar düzenlenir. Ayrıca; üretime dönük, gelir getirici ve bir iş yerinde çalışmayı kolaylaştıracak kurslar da düzenlenir. Bu kurslar, Halk Eğitimi Merkezleri ve Çeşitli kurumların işbirliği ile açılmaktadır.

Üretime yönelik kurslardan bazıları:Halıcılık-Kilimcilik-Trikotaj-Makine nakışları-Konfeksiyon-Bez dokuma-El sanatları-Ayakkabıcılık-Ağaç İşleri-Gümüş işlemeciliği-Çinicilik- Ahşap Boyama- NAHT- Çiçek Yetiştiriciliği- Sürü Yönetimi

 

KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZİN YAŞATILMASINA YÖNELİK ÖZEL ÇALIŞMALARINIZ NELERDİR? 

Halk Eğitimi Merkezleri; kültürel değerlerimizin tanıtılması, yaşatılması,yaygınlaştırılması ve genç kuşaklara en doğru şekilde aktarılması yönündeki çalışmalara ağırlık ve öncelik verir. Yörelerimizde derleme ve araştırma çalışmaları yapılır. Bu çalışmalar, Genel Müdürlük bünyesinde değerlendirilir. Üniversite ve ilgili kurumlardaki uzmanların da görüşleri alınarak tüm kişi ve kuruluşların yararına sunulur. Devlet Konservatuar'larının Türk Halk Oyunları Bölümü mezunlarından bir öğretmen kadrosu oluşturularak, Türkiye'nin çeşitli illerindeki Halk Eğitimi Merkezleri'nde görevlendirildi. Ayrıca, ücretli olarak görevlendirilen uzman ve usta öğreticiler de; halk oyunları, halk müziği, Türk sanat müziği, enstrüman öğretimi, koro çalışmaları, araştırma ve derleme çalışmalarını etkin bir şekilde sürdürmekteler.

 

FAALİYETLER, SADECE HALK EĞİTİMİ MERKEZLERİNİN OLANAKLARIYLA MI DÜZENLENİR? 

Halk Eğitimi faaliyetleri, tamamen Halk Eğitimi Merkezleri'nin olanaklarıyla gerçekleştirilir. Ancak, bazı resmi ve özel kurum-kuruluşların yanı sıra gönüllü kuruluşlarla da belli prensipler doğrultusunda işbirliği yapılır. Bu işbirliklerinde, tarafların olanakları birleştirilir ve ortak bir protokol hazırlanarak uygulamaya konur.

 Halk Eğitimi Merkezleri'nin işbirliği içinde olduğu önemli proje ve faaliyetlerden bazıları:

·          Ulusal Eğitime Destek Projesi

·         Anne Çocuk Eğitimi Projesi

·         Genç Kız ve Kadınların Eğitiminin Desteklenme Projesi

·         Doğu ve Güneydoğu Anadolu İllerindeki Sosyal Kalkınmayı Destekleme Projesi

·         Genelkurmay Başkanlığı ile Birlikte Er ve Erbaşlara Yönelik Beceri Kursları

·         Adalet Bakanlığı İşbirliğinde Ceza ve Tutukevlerindeki Hükümlü ve Tutuklulara Yönelik Kurslar

·         Devlet Bakanlığı İşbirliğinde Koruma Altındaki Çocuklara Yönelik Kurslar

·         Orman Bakanlığı İşbirliğinde Avcı Eğitimi Kursları 

·         İŞKUR işbirliğiyle meslek edindirme kursları

·         KYK işbirliğiyle öğrencilere yönelik kurslar

·         İl-ilçe spor müdürlükleri işbirliğinde öğrencilere yönelik kurslar

Ayrıca, daha birçok firma, kurum-kuruluşla bakanlık ve yerel düzeyde işbirliği yapılmaktadır.

 

MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI DENETİM VE GÖZETİMİ DIŞINDA "KURS" ADI ALTINDA DÜZENLENEN FAALİYETLERİN GEÇERLİLİĞİ VAR MI ?  

Ülkemizdeki her kişi ve kuruluşun eğitim faaliyetini Milli Eğitim Bakanlığı'nın denetim ve gözetiminde yapacağı, T.C.Anayasası ve 1739 sayılı Milli Eğitim temel kanunu ile hükme bağlanmıştır.Halkın katılımına açık "kurs" adı altında düzenlenen hiçbir faaliyet, Milli Eğitim Bakanlığı ve bağlı birimlerin denetimi-gözetimi dışında, ya da bu birimlerle işbirliği yapılmadan geçerli sayılamaz. Verilen belgeler de, geçerli kurs bitirme belgesi olamaz.

 

GENİŞ BİLGİ İÇİN NEREYE VE NASIL BAŞVURULUR?  

Geniş bilgi almak için,

DEMİRCİ HALK EĞİTİMİ MERKEZİ MÜDÜRLÜĞÜ İLETİŞİM BİLGİLERİ

 

KURS BİNASI ADRES          : Beyazıt Mahallesi Menderes Bulvarı No:49 DEMİRCİ/MANİSA
İNTERNET ADRESİ              : http://demircihem.meb.k12.tr/
E-MAİL ADRESİ                  : 182827@meb.k12.tr
TELEFON                            : 0 236 462 12 12

merkezlere telefonla ya da bizzat başvurulabilirsiniz.

 

SERTİFİKAMI NE ZAMAN ALABİLİRİM?         

Kurs bitiminden itibaren en geç 3 hafta sonra alabilirsiniz. Lütfen bunun için kurumumuz bürosuna başvurunuz. 

 

SERTİFİKAMI EN GEÇ NE ZAMAN ALABİLİRİM ? 

Sertifikalarınız okulumuz tarafından saklanmaktadır. Yalnız 1 yıl içerisinde alınmayan sertifikalar arşivi kaldırılmaktadır ve bulmak zaman alabilir. Bu sebeple yeni bir dönem başlamadan sertifikalarınız alabilirsiniz.

 

SERTİFİKAMI BENİM DIŞIMDA BAŞKA BİR KİŞİ ALABİLİR Mİ? 

1. derece akrabanız dışında kimse sertifikanızı alamaz. Yalnız mecburi durumlarda kurumumuza bir dilekçe bırakabilir ve almasını istediğiniz kişiyi önceden bize bildirebilirsiniz.

 

KURS SONUNDA HERHANGİ BİR BELGE VERİLİYOR MU? 

Evet, Her kursun sonunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilmektedir. 

 

KURS SONUNDA SINAV YAPILIYOR MU? 

Her kursun sonunda kursun türüne göre Yazılı ve Uygulamalı sınavlar yapılmaktadır. 

 

SINAVLARDAN GEÇMEK İÇİN NOTUN EN AZ KAÇ OLMASI GEREKMEKTEDİR? 

Sınavlardan geçmek için notun en az 50 puan olması gerekmektedir.

 

KURSLAR NE KADAR SÜRMEKTEDİR?            

Kursların süreleri genel müdürlüğümüzün belirlediği modüllerin toplamları kadar olup, her kurs için değişiklik göstermektedir. (Detaylı bilgi için Kurslarımız bağlantısına bakabilirsiniz) Toplam gün sayısı; kursun hafta içi veya hafta sonu olma ve günlük ders saati sayısı gibi değişkenlere bağlı olarak planlanmaktadır.

 

KURSLARA KABUL ŞARTLARI NELERDİR?      

Halk eğitimi merkezlerince açılacak kurslara devam edeceklerde; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma (Yabancı uyruklular için valilik izni gerekir) şartı aranır. Etkinliklerden yararlanmak için yaş sınırı yoktur. Ancak ilköğrenim çağında bulunanlar devam ettikleri öğrenim kurumlarının öğrenime kapalı olduğu sürelerde etkinliklere katılabilirler. Örgün eğitime devam eden öğrenciler derslerinden arta kalan zamanlarda halk eğitimi etkinliklerinden yararlanabilirler. Belirli yaş ve eğitim seviyesi programın özelliğine göre gerektiğinde aranır. Bu durum halk eğitimi merkezlerince kurs duyurularında belirtilir.

 

KURS VE ETKİNLİKLERE NASIL KAYIT OLUNUR?         

Kayıt için başvuru, Halk Eğitimi Merkezlerince geliştirilen formla yapılır.  Kurs başvurusunda sadece nüfus cüzdanı fotokopisi yeterlidir.

 

KURSLARA KAYIT İÇİN KURSİYERLERDEN İSTENEN BELGELER NELERDİR?            

Tüm kurslar için başvuru formu ve kimlik bilgileriniz gereklidir. Nadiren bazı kurslar için öğrenim belgesi, daha önce almış olduğunuz sertifikalar vb. belgeler istenebilir.

 

KURSLARA KAYIT DÖNEMLERİ NE ZAMANDIR?          

Kurslara kayıt olmak için yılın oniki ayında halk eğitimi merkezlerine başvuru yapılabilir. Özelliklerinden dolayı bazı kurslar için sadece bazı dönemlerde kayıt açılabilir. Bu durum da merkez yönetimince iletişim araçları yoluyla duyurulur. 

 

KURSLARA DEVAM ZORUNLUMUDUR?       

Kurslara kabul edilenler devam etmek zorundadırlar. Kurs süresinin 1/5´i kadar devamsızlık gösterenlerin kaydı silinir ve belgesi verilmez. Geç kalmayı alışkanlık haline getirenler hakkında devamsızlık işlemi yapılır. 

 

KURSLARA NASIL KATILABİLİRİM?

Demirci  Halk Eğitim Merkezine uğrayıp kurslarla ilgili bilgi almak ve ön kayıt yaptırmak suretiyle, Demirci Halk Eğitim Merkezinin 0 236 462 12 12 numaralı telefonunu aramak suretiyle bilgi alarak, Demirci Halk Eğitim Merkezinin internet sayfasından duyuruları takip ederek, Demirci ilçemizde yerel duyuru araçları ve yerel basında yapılan duyuruları takip etmek suretiyle kurslar ve yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi edinilebilir.


NOT: Açılması planlanan kurslara katılmak için mutlaka merkezimize önkayıt yaptırılmalıdır.

 

KURS DÜZEYLERİ NELERDİR?

Bazi kurslarimiz temel düzey, bazilarının da aşamalari vardir. Yabancı diller ile bazı mesleki kurslarda değişik düzeyler vardır (1.Kur, 2. Kur 3. Kur... gibi ya da Temel, Orta, ileri gibi). Bunları kurs tanıtım bölümümüzden görebilirsiniz.


KURSLARIMIZDA ÖĞRETİCİLİK (USTA ÖĞRETİCİ) YAPMAK İSTEYENLERDEN HANGİ BELGELER İSTENMEKTEDİR? 

Bazı kurslar için ek belgeler de istenmekle beraber genellikle aşağıdaki belgeler yeterli olmaktadır.                                                                            

1- Form Dilekçe (Merkezde doldurulacak)                                         

2- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi 

3- Diploma Fotokopisi (Öğrenimine devam ediyorsa Öğrenci Belgesi) 

4- Hükümet Tabipliğinden Sağlık Raporu (Sağlık Ocaklarından olabilir.)

5- İkametgah Belgesi                  

6- Öğreticiliğini Gösterir Belgelerin Onaylı Sureti

7- 2 Adet Vesikalık Fotoğraf .

 

HALK EĞİTİMİ MERKEZİ NEREDEDİR? NASIL İLETİŞİM KURABİLİRİM? 

KURS BİNASI ADRES          : Beyazıt Mahallesi Menderes Bulvarı No49 DEMİRCİ/MANİSA
İNTERNET ADRESİ             : http://demircihem.meb.k12.tr/
E-MAİL ADRESİ                  : 182827@meb.k12.tr
TELEFON                           : 0 236 462 12 12

 

Yayın Tarihi: 13.08.2021